Σπάμ, λοιπόν είναι εκείνο το ενοχλητικό μήνυμα, που εμφανίζεται ξανά και ξανά και μας σπάει τα νεύρα. Τι είναι στην ουσία το σπάμ και πως πήρες την ονομασία αυτή;
Το 1970, δημιουργήθηκε ένα σκετς της βρετανικής τηλεοπτικής εκπομπής Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον, στο οποίο μία ομάδα Βίκινγκς βρίσκεται σε ένα εστιατόριο που σερβίρει σε όλα τα πιάτα με spam και επαναλαμβάνει τραγουδιστά το όνομα της κονσέρβας.
SPAM ονομαζόταν η κονσέρβα κρέατος της αμερικανικής εταιρείας τροφίμων Hormel.
Και στην ουσία αυτό είναι και το νόημα του όρου: κάτι που επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται και προκαλεί μεγάλη ενόχληση. Εφόσον ήδη είχε γίνει ενοχλητική η διαφημίση αυτή. Το 1978 που εμφανίστηκε το πρώτο καταγεγραμμένο μήνυμα spam αμέσως συνδυάστηκε με το απαίσιο τότε σκετς.
Το πρώτο σπαμ μήνυμα εστάλη σε περίπου 400 παραλήπτες στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, εκ μέρους του κατασκευαστή ηλεκτρονικών υπολογιστών DEC, που πλέον έχει κλείσει.
Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1980 οι εταιρείες αποστολής τέτοιων μηνυμάτων τα ονόμαζαν SPAM ως ακρωνύμιο του Sales Promotion and Marketing (Προώθηση Πωλήσεων και Μάρκετιν).
Στις 12 Απριλίου 1994, ο αμερικανός δικηγόρος Λόρενς Κάντερ χρησιμοποίησε το πρώτο πρόγραμμα μαζικής αποστολής ανεπιθύμητων e-mail ,για να διαφημίσει τις υπηρεσίας του.
Υπολογίζεται ότι το 30% των υπολογιστών χωρίς επαρκή προστασία μέσω αντιικών προγραμμάτων έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό που μετατρέπει το σύστημα σε αναμεταδότη διαφημιστικών μηνυμάτων.
Σύμφωνα με την εταιρεία υπολογιστικής ασφάλειας Sophos, το 12% των χρηστών του Διαδικτύου έχουν αγοράσει κάτι που τους προσέφεραν μέσω spam.
Είμαστε πολύ κοινωνικοί !!! Ελάτε στην παρέα μας στο facebook & στο Twitter...